در این مطلب روش های متداول بهسازی سازه بتنی را بیان می کنیم و روش محصورسازی ستون قاب های بتن آرمه را به عنوان یکی از بهترین روش ها تشریح خواهیم کرد. با توجه به اینکه تعداد زیادی از ساختمان‌ های بتنی در ایران طبق آیین‌نامه‌ های قدیمی که ضوابط لرزه‌ای در آن‌ ها رعایت نشده، ساخته‌ شده‌اند، بنابراین ضوابطی از قبیل فاصله خاموت‌ها در تیرها و به‌ خصوص در ستون‌ ها رعایت نشده است و بيم آن می‌رود که در برابر زلزله‌ های مخرب خرابی‌ هایی نامطلوب از قبیل شکست برشی و ناپایداری جانبی و از دست رفتن باربری ثقلی در ستون‌ها ایجاد شود.

در اغلب سازه های بتنی بنا به دلایلی از قبیل مشکلات معماری در طبقه همکف میان قاب‌ ها حذف می شود که این عدم بهسازی می‌تواند باعث کمتر شدن سختی طبقه همکف نسبت به سایر طبقات گردد و با توجه به اینکه اغلب در طراحی‌ ، اثرات ميان قاب‌ ها در افزایش سختی و مقاومت طبقات صرف‌ نظر می‌ گردد، این امر می‌تواند در نهایت هنگام بروز زلزله‌ هایی شدید باعث ایجاد طبقه نرم در طبقه همکف شده و درنهایت با از دست رفتن باربری جانبی ستونهای طبقه همکف منجر به انهدام کلی ساختمان گردد.

همچنين در هنگام وجود زلزله‌ های مخرب که هرچند سال یک‌ بار در گوشه‌ ای از کشور روی می‌دهد اغلب ساختمان‌ های بتنی با توجه به کيفيت نامطلوب اجرایی آسيب می‌بینند و نياز به بهسازی سازه بتنی و مقاوم‌ سازی برای این ساختمان ها شدیدا لازم است. استفاده از روش‌ های بهسازی که ازلحاظ اجرایی و هزینه مقرون‌ به‌ صرفه بوده و با شرایط اجرایی کشورمان همخوانی داشته باشد بسيار حائز اهميت بوده و می‌تواند در بهبود عملکرد ساختمان‌ و سازه های بتنی نقش مهمی را ایفا کند.

روش های بهسازی سازه های بتنی

تاکنون روش‌ های مختلفی برای بهسازی سازه‌ بتنی ارائه گردیده و مورداستفاده قرارگرفته است. ازجمله این روش ها می‌توان به تعبيه دیوارهای برشی ، استفاده از ميان قاب‌ ها ، مهاربندهای فلزی، محدودسازی تير و ستون‌ و همچنين جدا گرهای لرزه‌ ای اشاره کرد که هرکدام ازاین‌روش دارای معایب و مزایای خاص خود را دارند و بسته به کاربری سازه و نيازهای مختلف می‌ توانند به کار گرفته شوند. نکته بسیار مهم در اجرای این روش‌ ها میزان کارایی به نسبت هزینه آنها، بحث‌ های معماری و مسائلی از این‌ دست میباشند.

محصورسازی ستون قاب بتن آرمه

یکی از روش‌ های متداول بهسازی قاب‌ یا سازه های بتن‌ آرمه در مناطق لرزه‌ خیز محصورسازی ستون‌ های آنها به‌ خصوص در طول ناحيه پلاستيك به‌ طور کلی پیش‌ تنیده و غير پیش‌ تنیده می‌ باشد که این امر باعث افزایش شکل‌ پذیری و قابلیت ظرفيت دوران ستون‌ ها و درنتیجه افزایش قابلیت شکل‌ پذیری قاب بتنی خواهد شد، بدون اینکه تأثیر چندانی بر تغییر معماری سازه داشته باشد.

همچنين این روش می‌ تواند از ایجاد حالات شکست ترد از قبیل ایجاد طبقه نرم جلوگيری کند. محصور سازی ستون‌ های بتنی با الیاف پلیمری تقویت شده پیش‌تنیده ایده و روشی نو می‌ باشد که هم اقتصادی بوده ، قابلیت اجرایی آسانی دارد و نياز به نيروی چندان متخصصی ندارد و بنابراین می‌ تواند در بهسازی به‌ صورت یك روش کارا بکار برده شود. همچنين با توجه به این‌ که این روش می‌تواند شکل‌ پذیری ستون‌ های بتنی را افزایش دهد، بنابراین می‌توان از این‌ روش حتی به‌عنوان روشی مکمل با سایر گزینه‌ های بهسازی به کاربرد و از شکل‌پذیری کافی ستون‌های بتنی اطمينان حاصل کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست